Cât costă lentilele de ochelari?

Alegerea ochelarilor nu înseamnă doar să găsești rama perfectă, ci și să te asiguri că lentilele sunt potrivite pentru nevoile tale vizuale. Dar, când vine vorba de prețul lor, mulți oameni se întreabă: De ce costă lentilele de ochelari atât de mult? Sau, dimpotrivă, cum de există diferențe atât de mari de preț între diverse tipuri de lentile?

De ce sunt așa de scumpe unele lentile?

Se spune că nimic nu e mai scump decât lumina ochilor. Ei bine, să nu uităm că lentilele au rolul de a ne îmbunătăți vederea și a ne proteja ochii. Lentilele pentru ochelari sunt un dispozitiv medical. Procesul de producție al unei lentile este complex, pretinde timp, personal calificat și aparatură performantă. Toate acestea implică unele costuri.

Știai că …

Pentru prelucrarea unei singure lentile cu antireflex este nevoie de peste 6 ore de  muncă și cel puțin 10 perechi de mâini iscusite? Faptul de a înțelege rolul unei lentile în sănătatea ochilor tăi, te va determina să fii dispus să investești mai mult într-o lentilă de bună calitate. În plus, o pereche de lentile de calitate va avea o durată de viață mai lungă, astfel că, pe termen lung investiția va fi mai ușor de amortizat.

Ce factori influențează prețul lentilelor de ochelari?

Prețul lentilelor depinde de o combinație de factori, iar aceștia pot face o mare diferență. Printre aceștia se numără:

1. Materialul Lentilelor

Materialul din care sunt realizate lentilele influențează atât prețul, cât și greutatea, claritatea și durabilitatea lor. Iată ce variante există:

  • Lentile standard: acestea au o grosime standard, nefiind alegerea ideală la dioptrii foarte mari. Deși calitatea optică a lentilei este excelentă, lentilele cu dioptrii mari vor fi mai grele și mai puțin estetice.
  • Lentile subțiate: în funcție de dioptrie o lentilă poate fi subțiată între 30%-45%. Totuși lentila cea mai subțire nu va fi întotdeauna cea mai clară. Discută cu specialistul vederii tale care e cea mai potrivită variantă de lentilă.
  • Lentile personalizate: În funcție de rama pe care o alegem sau asimetriile pe care le avem, lentilele pot fi personalizate astfel încât să avem cea mai bună acuitate vizuală pe toată suprafața lentilei.
  • Lentile speciale: în funcție de necesități putem opta pentru o pereche de lentile speciale pentru condus sau o pereche de lentile Acestea țin cont de nevoile vizuale ale fiecărui tip de activitate oferind confortul ideal în fiecare situație.

2. Indicele de refracție (grosimea lentilelor)

Indicele de refracție al unei lentile conține indicii despre proprietățile acesteia: grosime, densitate, protecția UV, rezistența la impact sau nr. Abbe. Numarul Abbe este o valoare care determină calitatea optică a unui material. Acesta măsoară modul în care lumina vizibilă se dispersează într-un material, în funcție de lungimile de undă ale luminii. Cu cât numărul Abbe este mai mic, cu atât crește posibilitatea apariției aberațiilor cromatice. În astfel de situații recomandăm lentile personalizate. Deși cu cât indicele de refracție este mai mare (1,6; 1,67; 1,74), o lentilă este mai subțire, aceasta nu este neapărat mai clară. O lentilă mai subțire implică, evident, costuri mai ridicate.

3. Tratamentele speciale

Tratamentele aplicate pe lentile îți pot îmbunătăți experiența de utilizare, dar pot crește prețul final. Iată câteva exemple:

  • Tratament antireflex : Este unul dintre cele mai frecvente tratamente, care reduce reflexiile de pe lentile și îți oferă o vedere mai clară. De asemenea, un tratament antireflex de calitate va crește durata de viață a lentilelor, acestea fiind mai ușor de întreținut pentru o perioadă mai lungă de timp.
  • Filtru pentru lumină albastră: Protejează ochii de lumina albastră emisă de ecrane și previne oboseala oculară, filtrând lumina albastră. O parte din această lumina, lumina albastră-violet este dăunătoare și poate provoca afecțiuni de durată. În schimb, lumina albastră-turcoaz este benefică organismului oferindu-ne starea de bine. Este recomandat mai ales celor care petrec multe ore în fața dispozitivelor digitale sau persoanelor care petrec mult timp în lumina naturală și nu doresc lentile fotocromatice.
  • Protecție UV: Dacă petreci mult timp afară, protecția UV este esențială. Aceasta îți protejează ochii de unele afecțiuni precum pterigion, cataractă,etc.

4. Tipul de lentile: monofocale, bifocale, progresive

Tipul de lentile de care ai nevoie influențează semnificativ prețul.

  • Lentile monofocale: Acestea sunt special concepute pentru a corecta vederea fie la distanță, fie la aproape si sunt cele mai accesibile.
  • Lentile bifocale: Acestea corectează vederea atât la apropiere, cât și la distanță, dar au o linie vizibilă între cele două Costul lentilelor bifocale este mai ridicat.

Lentile progresive: Corectează vederea la toate distanțele, fără o linie vizibilă. Sunt cele mai avansate tehnologic și cele care necesită o investiție mai mare.

Merită să investesc într-un tratament antireflex?

Tratamentul antireflex este esențial pentru orice pereche de lentile. Rolul antireflexului este să elimine reflexiile, crescând astfel transmisia luminii prin lentilă. Antireflexul este alcătuit din oxizi metalici și minerale pulverizate în nanostraturi pe lentilă, fiecare având un anumit rol. Datorită antireflexului o lentilă poate fi mai clară, mai ușor de curățat, mai greu de murdărit, sau poate proteja de razele UV dăunătoare.

Aspectul unei perechi de ochelari poate fi îmbunătățit de tratamentul aplicat pe lentile. În cazul lentilelor pe minus(-), nu doar că îmbunătățește acuitatea vizuală dar și reduce cercurile vizibile de pe marginea lentilei. În cazul dioptriilor pe plus(+), se reduce efectul de dublare al imaginii sesizat de unii purtători, contribuind astfel la calitatea optică a lentilei.

De ce sunt lentilele pentru computer mai scumpe?

Lentilele cu filtru pentru lumină albastră sunt special concepute pentru a reduce oboseala oculară cauzată de utilizarea dispozitivelor digitale.

Lumina albastră, parte din lumina vizibilă, se împarte în lumina albastră-violet și lumina albastră-turcoaz. Lumina albastră-turcoaz îmbunătățește memoria și funcțiile de vigilență, ajută la ritmul circadian al organismului care secretă melatonina, datorită căreia dormim mai bine și ne refacem mai ușor. Acest procedeu implică o tehnologie specifică, ceea ce presupune costuri mai ridicate.

Concluzie

Prețul lentilelor de ochelari variază în funcție de material, tratamente, tipul de lentilă, etc. Deși există opțiuni accesibile, investiția într-o pereche de lentile de calitate îți poate aduce beneficii semnificative pentru sănătatea ochilor și confortul zilnic. Alege lentilele care se potrivesc cel mai bine nevoilor tale vizuale și stilului de viață.  AVVERO îți pune la dispoziție informații despre produsele noastre și iți stă la dispoziție pentru orice întrebare sau nelămurire.

Alte articole