Provocările lentilelor progresive: ce trebuie să știi înainte de a le alege

Lentilele progresive sunt o soluție excelentă pentru persoanele care au nevoie să vadă clar la mai multe distanțe, eliminând necesitatea de a schimba între ochelari pentru distanță și cei pentru citit. Totuși, înainte de a te decide să le porți, e important să înțelegi câteva dintre provocările acestui tip de lentile. În acest articol, vom discuta pe larg despre acestea, astfel încât să poți lua o decizie informată.

1. Perioada de adaptare.

Lentilele progresive funcționează prin integrarea mai multor puteri dioptrice într-o singură lentilă, ceea ce înseamnă că ochii tăi vor avea nevoie de timp pentru a se obișnui cu ele. Deoarece creierul are nevoie de timp pentru a se obișnui pe unde să privească, e posibil să trebuiască să identifici conștient fiecare câmp vizual (distanță, intermediar și aproape) fiind atent prin ce parte a lentilei să privești. Altfel s-ar putea să nu vezi clar sau să amețești. Pentru unii oameni, această perioadă de adaptare poate dura câteva zile sau chiar câteva săptămâni.

2. Ce provocări poți întâmpina în activități normale, precum urcarea scărilor, atunci când folosești lentile progresive?

Unele persoane care poartă pentru prima dată lentile progresive acuză senzație de nesiguranță atunci când urcă sau coboară scările. Aceasta se întâmplă din cauză că purtătorul privește prin partea inferioară a lentilei, unde se găsește câmpul pentru aproape (citit). O soluție este să privești prin câmpul de intermediar (undeva la mijlocul lentilei). Poți face asta dacă privești puțin înaintea picioarelor sau dacă apleci puțin mai mult capul pentru a privi prin această zonă a lentilei.

3. Cum îți calculezi costul lentilelor progresive?

Deși lentilele progresive necesită o investiție mai mare, acestea țin mai mult și salvează spațiu. Costul crescut se datorează tehnologiei avansate necesare pentru a fabrica lentilele progresive, precum și ajustării precise la nevoile fiecărei persoane. În plus, o pereche de ochelari progresivi reprezintă, de fapt, trei perechi de ochelari: o pereche pentru distanță, una pentru intermediar și una pentru aproape. Având corecția potrivită la orice distanță, ochii vor fi mai relaxați și astfel scade riscul de creștere a dioptriei.

4. Nu sunt ideale pentru anumite activități

Deși lentilele progresive sunt concepute să fie versatile, ele nu sunt întotdeauna cele mai bune pentru activități care necesită focalizare constantă la o singură distanță. De exemplu, dacă petreci mult timp citind sau lucrând la calculator, s-ar putea să te simți inconfortabil deoarece zona dedicată vederii de aproape este relativ mică. În astfel de situații, se recomandă o pereche de ochelari de birou sau o pereche de lentile monofocale, specifice distanței de lucru.

5. Învățarea utilizării corecte

Purtarea lentilelor progresive pretinde timp și puțină răbdare. Așa cum fiecare pereche de ochelari ne „obligă” să privim doar prin suprafața lentilei limitată de ramă, și lentilele progresive impun anumite cerințe. De exemplu trebuie să înveți să îți miști capul, nu doar ochii pentru a utiliza corect diferitele zone ale lentilei. Pentru a vedea clar la distanță, trebuie să privești drept înainte, iar pentru a citi, trebuie să îți cobori privirea și să te folosești de partea inferioară a lentilei. În aceste cazuri trebuie doar să cobori ochii. În schimb, pentru a privi stânga-dreapta, în special la intermediar și aproape, este necesar să îți miști ușor și capul. Acest mod de a privi poate părea neobișnuit la început și poate necesita timp pentru a deveni natural.

E posibil să mă accidentez dacă port lentile progresive?

Riscul de accidentare crește odată cu scăderea mobilității sau din cauza neatenției. Lentilele progresive purtate corespunzător nu pun în pericol siguranța purtătorului.

Concluzie

Lentilele progresive oferă un mare avantaj, mai ales pentru cei care au nevoie de corecție pentru diferite distanțe de vedere, însă trebuie să iei în considerare și provocările acestora. Dacă te gândești să îți faci lentile progresive, discută cu opticianul sau oftalmologul tău pentru a te asigura că sunt cea mai bună alegere pentru tine. Fiecare persoană este diferită, iar ceea ce funcționează pentru unii poate să nu fie ideal pentru alții.

 

Alte articole